Thursday, June 4, 2009

Ayam Roasted


1 ekor ayam (berat anggaran 1 1/2kg hingga 2kg ~ jangan dibelah dan jangan dibuang kulitnya)
Cuci bersih ayam dan toskan , lalu dilumur dengan sedikit garam 2 sudu teh serbuk buah pala 1 sudu makan serbuk lada hitam yang kasar 2 sudu makan kicap cair 1 sudu makan kicap pekat 1 biji lemon, ambil jusnya 200g mentega lembut @ olive oil
Bahan2 Sayuran:
sedikit garam untuk tabur atas sayurnya 1 biji bawang besar ~ belah empat 500g kentang kecil dicuci bersih dan jangan kupas kulit 10 biji broccoli (boleh dilebihkan) potong hujung dan cuci bersih 2 biji tomato belah 4 beberapa biji cherry tomato Beberapa biji baby carrot ~ kukus sebentar (jika mahu)
CARA ~
Alas tin pembakar dengan kertas timah yang lebih lebar dari dulangnya. Panaskan ketuhar 180C. Kicap, jus lemon., lada hitam dan buah pala digaul rata dalam mangkuk. Lumurkan pada ayam. Masukkan perutnya sedikit mentega dan cecair perapan. Biarkan sebentar supaya meresap kedalam ayam.
Terbalikkan ayamnya dan ikat kedua2 kakinya dengan benang putih kasar, supaya bila dimasak, kakinya bercantum.. begitu juga dengan kedua kepaknya. (Ikat longgar sahja) Setelah itu, alihkan ayam kedulang pembakar, dengan bahagian belakang diatas. Curahkan lebihan cecair diatas ayam. Sapu ayam dengan mentega terutama didalam perutnya. Selitkan ubi kentang kecil ditepi-tepi ayam, terutama dibawahnya
Masukkan beberapa biji kentang kecil, tomato ceri dan broccoli didalam perut ayam. Hias sekelilingnya dengan lebihan tomato, broccoli dan bawang besar. Masukkan kedalam ketuhar dan bakar selama 30 minit. Jika terdapat banyak cecair yang keluar, senduk dan sira diatas ayam. Masukkan semula kedalam ketuhar dan bakar lagi selama 20 minit sehingga masak. (Jikalau kentang kecil belum empuk, biarkan kentang masak beberapa minit lagi.)

No comments:

Post a Comment