Wednesday, May 6, 2009

Kek Coklat



BAHAN:


bahan A


250 gm butter 210 gm gula kastor/halus 5 biji telur ayam


bahan B


210 gm tepung gandum


1 sudu teh baking powder


ayak bersama 50 gm serbuk koko


80 ml susu segar/fresh milk



CARA:


1. Pukul butter dan gula sehingga gebu/kembang


2. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi.


3. Masukkan tepung yg diayakkan diselangselikan dengan susu.


4. Kacau rata dan masukkan kedalam acuan yg diletakkan dalam acuan.


5. Bakar dalam suhu 180'C selama 50 - 60 minit.


6. Sejukkan dan jika suka tuangkan coklat cream icing.



Cream Coklat 250 gm cooking coklat 1 sudu besar majerin 1/2 cawan fresh cream/whipping cream


Cara:


1. Cairkan cooking coklat secara double-boil.


2. Angkat dari air panas tadi dan masukkan fresh cream/whipping cream dan majerin dan kacau sehingga sebati.


3. Tuangkan atas kek.

No comments:

Post a Comment