Wednesday, May 6, 2009

Kek Batik Jawa


Bahan

400g biskut Marie - patahkan 2 (biasa maklang guna 1 paket biskut marie)

4 telur (kurangkan jadi 2 biji pun boleh)

1 1/2 cwn gula putih (1/2 cwn tu masukkan brown sugar), kurangkan manis.

1 ketui butter

3/4 cwn koko powder

1/2 cwn freshmilk/air biasa

Cara


Telur + gula, pukul ngan whisker…put aside.Cairkan butter didalam periuk kemudian masukkan koko dan gaul rata. Guna api yang kecil.Tambah fresh milk dan masukkan telur dan gula tadi…kacau lagi.


Last sekali, masukkan biskut marie…gaul sampai kesemua biskut sebati.Jgn biarkan biskut terlalu kembang.Angkat dan tuang dlm loyang yg dialas dengan alu.foil supaya kek tu tak melekat…masuk lam fridge, dah keras baru potong menggunakan pisau tajam.

Nota : Kalau guna loyang cutter lagi bagus. Boleh masukkan bahan sampingan seperti walnut dan kismis jika mahu.

No comments:

Post a Comment